Пропускане към основното съдържание

Добрият дизайн на сайта Ви - ключът към повече клиенти


Технологичният век, в който живеем налага да се адаптираме в неговата среда. Магазините, техните стоки, както и услугите, които предлагат частните лица и фирми намериха своето ново поприще, а именно интернет. Интернет сайтовете предлагат още един канал, чрез който да се продават продукти или да се предлагат различни услуги. На всеки бизнес му се налага рано или късно да се включи в надпреварата в мрежата, като за целта е нужен уеб сайт, а за него разбира се е нужен уеб дизайн. Професионалното изготвяне на целия проект е от особена важност ако желаете да имате успех и да сте достойни конкуренти в нишата си.

Какво е уеб дизайн и важен ли е той за Вашия сайт?

Краткият и ясен отговор е Да!  Подредбата на всички елементи в него, съдържанието на сайта, както и цялостния му визуален и стилизиран  вид е самия уеб дизайн. 

Какво включва като елементи в себе си той? 

Всички фонове, менюта, снимкови материали, видео презентации и клипове, логота, шрифтове и други изграждат цялостния му завършен вид, а самата им подредба, се определя като уеб дизайн. Професионалистите в тази сфера подреждат всички изброени по-горе „части“ в един фирмен сайт и създават неговата крайна визия като използват нужния софтуер и се съобразяват с изискванията и желанията на потребителите, както и спецификата на устройствата, на които ще се визуализира.

Като видове можем да го разделим на три основни подтипа.
Първият е познатия от миналото статичен дизайн, който вече не се използва толкова често, защото обикновено е с точни размери за определени монитори и не се визуализира коректно на мобилни телефони или таблети с различни резолюции на екраните.

Вторият е мобилният дизайн. Той често се използва в комбинация с първия статичен, който вече споменахме и целта му е да се нагажда автоматично с размерите на екраните на мобилните устройства, на които се ползва.

Третият е адаптивния дизайн (responsive design). Неговата цел е да се визуализира адекватно на всякакъв размер екрани, без значение дали е мобилен телефон, таблет, компютър или друго устройство. Адаптивния се използва самостоятелно, защото покрива всички изисквания на различните устройства и реално няма нужда от друг, с който да се комбинира.


В процеса на работа уебдизайнерите, които работят по уеб сайта винаги спазват стриктно добрите практики като се стремят кода, който създават да е валиден HTML, CSS и т.н., за да може всяка страница да се визуализира правилно под всички най-известни браузери (Mozilla, Google Chrome, Internet Explorer) и други, които се използват най-често от потребителите по света.

Преди години анимираните ефекти във всякакъв тип сайтове бяха актуални, но в днешни дни те са неприемливи и масата потребители държат на изчистен и свеж уеб дизайн, който не натоварва очите и вниманието им. Реално всеки иска да посети сайт, който да предоставя информацията, която търси, без да се сблъсква с елементи, които дразнят. Добър вариант е да се доверите на професионалист в тази сфера, който вече има опит в творческата и техническа част по изграждането на привлекателни и професионално изработени сайтове, за да сте сигурни, че потребителите в бъдеще няма да се поколебаят да го посетят отново и отново.




Коментари